O čemu treba da se ramišlja prilikom sklapanja nove konfiguracije

 

Sklapanje novog računara je izazovan zadatak koji zahteva pažljivo razmišljanje i planiranje. Ako se ne uzmu u obzir svi faktori, može se dogoditi da se potroši previše novca na nepotrebne delove ili da se dobije računar koji ne zadovoljava vaše potrebe. U nastavku ćemo navesti nekoliko faktora koje treba razmotriti kada se sastavlja novi računar.

 

  1. Namena računara

Prvi faktor koji treba razmotriti je namena računara. Da li će se koristiti za osnovne aktivnosti kao što su surfovanje po internetu i korišćenje Microsoft Office-a ili će se koristiti za igranje igrica, uređivanje video sadržaja ili drugih zahtevnih aplikacija. U zavisnosti od namene, odabraće se komponente koje mogu da ispune zahteve.

 

  1. Procesor

Procesor je srce svakog računara i jedan od najvažnijih faktora koji utiču na performanse. Kod izbora procesora, treba uzeti u obzir brzinu obrade podataka, broj jezgara i potrošnju energije. Za osnovne aktivnosti, procesor srednje klase poput Intel i3 ili AMD Ryzen 3 bi bio dovoljan. Za zahtevnije aplikacije kao što su video igre i uređivanje video sadržaja, preporučuje se procesor više klase kao što su Intel i5 ili i7 ili AMD Ryzen 5 ili 7.

 

  1. Grafička kartica

Grafička kartica je ključna za igrače i korisnike koji se bave uređivanjem video sadržaja. Ako računar nije namenjen za igranje igrica ili uređivanje video sadržaja, ugrađena grafika u procesoru biće dovoljna. Međutim, za zahtevne igre ili aplikacije, preporučuje se kupovina posebne grafičke kartice.

 

  1. Memorija

Količina RAM-a igra ključnu ulogu u brzini rada računara. Za osnovne aktivnosti, 8GB RAM-a biće dovoljno. Za zahtevne aplikacije, 16GB RAM-a bi bio bolji izbor. Ako planirate da pokrenete nekoliko aplikacija istovremeno, preporučuje se 32GB RAM-a.

 

  1. Hard disk

Kapacitet hard diska zavisi od količine podataka koju planirate da sačuvate. Za osnovne aktivnosti, hard disk kapaciteta 500GB bi bio dovoljan. Za korisnike koji se bave uređivanjem video sadržaja ili koji imaju veliku kolekciju igara, preporučuje se hard disk kapaciteta 1TB ili veći. Za brži rad računara, preporučuje se korišćenje SSD-a umesto Hard Diska.

 

  1. Napajanje

Napajanje je često zanemaren faktor kada se sastavlja novi računar. Ali, dobar kvalitet napajanja je ključan za stabilnost i pouzdanost računara. Preporučuje se kupovina napajanja sa efikasnošću od 80 Plus ili više, u zavisnosti od namene računara.

 

  1. Kućište

Kućište je jedna od najvidljivijih komponenti računara i može da ima uticaj na funkcionalnost i estetiku. Treba uzeti u obzir veličinu, ventilaciju i broj priključaka za uređaje. Za korisnike koji planiraju dodavanje više uređaja, preporučuje se kupovina kućišta veće veličine.

 

  1. Hlađenje

Hlađenje je ključno za održavanje optimalne temperature procesora i drugih komponenti. Uzimajući u obzir količinu toplote koju proizvodi procesor i grafička kartica, treba razmotriti odgovarajući način hlađenja. Za manje procesore, vazdušno hlađenje biće dovoljno, dok će za zahtevnije aplikacije biti potrebno tečno hlađenje.

 

  1. Periferne komponente

Periferne komponente kao što su tastatura, miš, monitor i zvučnici treba odabrati u skladu sa vašim preferencijama i budžetom. Za igranje igrica, preporučuje se kupovina monitora sa brzim odzivom i visokom rezolucijom. Za uređivanje video sadržaja, preporučuje se kupovina monitora sa većom rezolucijom i kalibracijom boja.

 

Ukratko, skaliranje novog računara zahteva pažljivo razmišljanje i planiranje. Potrebno je uzeti u obzir namenu računara, procesor, grafičku karticu, memoriju, hard disk, napajanje, kućište, hlađenje i periferne komponente. Uz pažljiv izbor komponenti, možete dobiti računar koji će ispuniti vaše potrebe i dugoročno biti pouzdan i funkcionalan.